-
RFID cihazlarının sağlığa zararlı olup olmadığı konusu etiket ve antenler ile ilgili değil, okuyucuların ürettiği çıkış güçleri ile ilgilidir. Bu bağlamda, pasif ya da aktif herhangi bir etiketin yüklendiği zaman yaymış olduğu enerji insan sağlığı için zararlı kabul edilmemektedir. Ancak, okuyucular için dünya üzerinde bazı standartlar vardır. Ülkemizde de Telekominikasyon Kurumu’nun regüle ettiği bazı kurallar dahilinde okuyucuların güçleri belli seviyelerde olmalıdır. Örneğin, şu anda Avrupa Birliği ülkelerinde satılmakta olan ve ETSI 302-208 standartlarına uygun üretilmiş UHF okuyucuları 2W’ye kadar güç üretmektedirler. Bu sınır, Avrupalı karar vericiler için güvenlik sınırları dahilindedir.
-
Aktif RFID etiketleri bir verici ve bir güç kaynağına sahiptir. Güç kaynağı mikroçipin devrelerini harekete geçirerek, okuyucuya (reader) sinyal gönderilmesini sağlar (Cep telefonunun baz istasyonuna sinyal göndermesi gibi). Pasif etiketler güç kaynağına sahip değildir. Elektromanyetik dalgalar göndererek etiketin antenini uyaran okuyucudan güç alırlar. Yarı pasif etiketler ise çipin devrelerini harekete geçirmek için güç kaynağı kullanırken, iletişim kurmak için okuyucudan uyarı alırlar. Aktif ve yarı pasif etiketler uzun aralıklarla takip edilmesi gereken tren vagonları gibi yüksek değerli varlıklar için kullanılırlar, ancak pasif etiketlerden daha pahalıdırlar ve düşük değerli varlıklarda kullanılamazlar. Bugün aktif etiketleri daha ucuza mal etmek için çalışmalar yapan firmalar bulunmaktadır.
-
Evet. Bazı şirketler sıcaklık, hareket, radyasyon ölçen sensörlerle RFID etiketlerini birlikte kullanıyorlar. Bazı RFID etiketleri tedarik zincirinizde hareket eden kutularınızın uygun sıcaklıkta olup olmadığı konusunda size bilgi verebilir.
-
Kısa ve orta vadede evet demek çok zor. Barkod kendini ispatlamış, dezavantajları olsa da bugün birçok kurum tarafından kullanılmakta olan bir teknolojidir. RFID, barkodun yaptığı her şeyi yapabilir ama barkod RFID'nin imkân verdiği çoğu şey için yetersizdir. Buna rağmen barkod hayatına devam edecektir.
-
Birçok firma avantajlarından faydalanmak için RFID'ye yatırım yaptılar. Bu yatırımlar genellikle kapalı devre sistemlerden oluşuyordu (Ürün ya da varlık şirket içinden çıkmıyordu). Çünkü bazı RFID sistemlerinin kendilerine ait özel bir teknolojisi vardı. Yani A şirketi bir ürününe bir RFID etiketi yapıştırdı ise bu etiket B şirketi tarafından okunamıyordu. Çünkü aynı üretici tarafından üretilmiş RFID cihazlarını ve sistemini kullanmıyorlardı. Şükürler olsun ki global standartlar sayesinde artık her bir RFID etiketinin evrensel tanımlanabilirlik özelliği vardır.Bir başka neden ise maliyettir. Tedarik zincirinin açık olduğu bir sistemde etiketlerin ucuz olması gerekir çünkü paketin üzerine konan etiketin bir daha kullanılma ihtimali çok düşüktür, kullanılacak olsa bile zahmetli ve yorucudur.
-
RFID kullanım alanları insanların hayal gücü ile sınırlıdır. En yaygın uygulamalar tahsilat sistemleri (fatura gibi), geçiş kontrol ve varlık takibidir. Son zamanlarda şirketler RFID'yi daha çok tedarik zincirlerini takip etmek gibi süreçlerde kullanmaktadır.
-
RFID 1960'larden beri varolan kendisini özellikle Amerikan savunma sanayisinde kanıtlamış bir teknoloji. Günümüze kadar çok pahalıydı ve kurumsal uygulamalarda çok kısıtlı kullanılıyordu. Artık bu değişti, RFID etiketlerinin fiyatları şu anda birçok proje için kabul edilebilir seviyelere inmiş durumda. Yani bundan 30 yıl öncesi ile bugün arasında önemli fark donanım ve sarf malzeme maliyetleri.
-
Aslında tipik bir RFID etiketi denebilecek bir çeşit yoktur ve pasif etiketlerin okunma mesafesi birçok etkene bağlıdır: Operasyonun sıklığı, okuyucunun gücü, diğer RF araçlarıyla çakışma vs. Genelde düşük frekanslı etiketler 35 cm. ve daha az uzaklıktan okunabilir. Yüksek frekanslı etiketler 1 metreden, UHF etiketler ise 3-7 metreden okunabilir. Daha büyük uzaklıklar gerektiğinde, aktif etiketler kullanılarak 100 metrelere ulaşılabilir.
-
RFID teknolojisi süreç takibinden depo yerleşimine kadar pek çok alanda yararlı olabilir. Teknoloji standartlaştıkça, tedarik zinciri yönetiminde daha çok kullanılacaktır. Amaç idari hataların, barkod tarama sırasındaki işçilik kayıplarının, şirket içi hırsızlığın, sevkiyat hatalarının ve stok düzeylerinin azaltılmasıdır.
-
Düşük ve yüksek frekanslı RFID sistemleri için geliştirilen standartlar bulunmaktadır. Fakat birçok şirket kendi tedarik zinciri sisteminde ultra yüksek frekans kullanma ihtiyacı duyabilir (Okuma mesafelerinden dolayı). Ultra yüksek frekans teknolojisi yeni sayılabilecek bir teknolojidir ve bu sebeple standartları henüz oturmuştur.